Skip to main content

Tyrol’s treasure trove

Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums

EU-wide open competition, 1st prize

Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums

Priceless collections

Human memory is short, as we all know, but here it is preserved. The foot (though not the rest) of a 3,000-year-old mummy, a million specimens of alpine butterflies, Gothic sculptures, prehistoric hand axes, string instruments by the legendary Tyrolean violin-maker Jakob Stainer – the list goes on. Millions of historic treasures from state museums in Tyrol with an estimated value of over one billion euros are stored in the new Collections and Research Centre in Hall.

We wanted the building to exude confidence and constancy and to feel like a fortress, secure and impregnable.

Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums

Reduced and hermetic

Like a gigantic safe the monolith on a square plan guards countless cultural treasures brought here from collections and storage facilities throughout the state. Against the powerful backdrop of the Alps a dark and mysterious looking treasure chest protects and preserves Tyrol’s cultural memory.

I particularly like how the building does not vie for attention with the mountain panorama even though it contains so much space under its roof.

Laura Resenberg, head of the conservation workshops

The façade has the hermetic, unyielding look of a suit of armour; bulges in the shape of hand-axes protrude here and there from its grey, fibreglass-reinforced concrete panels (FibreC). Only a few reduced openings perforate this strong protective shell: the vehicle gate, ventilation louvres, the legally required windows of the carpenters’ workshop, and the main entrance. When the double gate is opened outwards on workdays its bright red inner faces are exposed to view.

Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums
Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums

Built like an onion

The spatial concept is clear and simple. Like the rings of an onion the different zones of the building are formed around its centre. The outermost zone offers 7,500 m2 of storage space; the next ring is a connecting circulation zone; and at the core, light-flooded workshops and studios for the ca. 35-strong team are grouped around an introverted green atrium. Research staff had expressed a wish for a contemplative space of this kind that would facilitate concentrated work.

Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums
Storing, researching, relaxing

The atrium conjures up the atmosphere of a cloister. We found it quite appealing to have such a stark contrast between the inside and the outside.

Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums

A place to store, research, conserve

Two of the building’s three floors are completely embedded in the ground, ensuring an optimum climate of 19 degrees Celsius and 50 percent humidity in the storage area and eliminating the necessity for complex climate-control technology. The side elevation shows how the building is cut into the sloping site.

This is more than just a storage facility. Expertise is going to move in here. This is a sensational leap in quality!

Wolfgang Meighörner, director of the Tyrolean State Museums
Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums
Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums
Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums

Through airlocks, the circulation ring provides easy access to the items stored in the outer zone from all offices, workshops, packing, unloading and conservation rooms as well as the photo studio and the carpenters’ workshop. ‘For us conservators the working conditions have greatly improved,’ says Laura Resenberg, head of the conservation workshops. ‘Now, you can simply go and take a quick look at an exhibit. The studios are located directly across from the relevant storage zones. Being able to move on one level with our carts without any obstacles makes everything so much easier.’

 

Researching, thinking, reflecting, discussing questions with other experts – all in one place, focused, undisturbed, with the respective object close at hand. Human memory is short and preserving it is a lot of work, but it is certainly worth the effort.

Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums

Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums
Site plan

Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums
Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums

Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums
Ground floor
Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums
1st basement floor
Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums
2nd basement floor

Collections and Research Centre of the Tyrolean State Museums
Sections
[EN] Sammlungs und Forschungszentrum, Tirol
Elevations

Details

Type of commission

EU-weit offener Wettbewerb

Scope of commission

Generalplanung und ÖBA

Awards

Staatspreis Architektur 2018, Sonderpreisträger
geplant+ausgeführt 2018, Preisträger
AIT Award 2018, Anerkennung

Client

Land Tirol, Abteilung Hochbau

Location

Hall, Tirol

Design

2014–2015

Construction

2015–2017

Status

Realisiert

Net usable floor area

12.760 m²

Gross floor area

14.030 m²

Building costs

20,3 Mio. €

Team

Corinna Toell (PL), Joseph Suntinger, Arnim Dold, Wolfgang Fischer, Theresa Wauer, Susann Murtezani, Diana Nemeth, Eveline Leichtfried

Cooperation

Structural engineer

petz zt-gmbh

Building physics

Schöberl & Pöll GmbH

Thermal building simulation

Jung Ingenieure

Building services

DI Dieter Schwaninger,
HG Engineering

Lighting design

Pokorny Lichtarchitektur

Landscape planning

idealice Landschaftsarchitektur

Fire safety planning

FSE Ruhrhofer Schweitzer GmbH

Signage system

Lichtwitz Leinfellner visuelle Kultur KG

Site supervision

Gelmini & Baumgartner GmbH

Photography

Andreas Buchberger (9), Christian Flatscher (2)