Sleeping Beauty in Gersthof

Renovation of a protected monument and adaptation for usage as a school in Gersthof, Vienna

Competition winner

The one-hundred-year-old orthopaedic hospital in Gersthof will be refurbished from the ground up and adapted into a contemporary school complex. Our design carefully wakes the protected monument from its deep sleep to become a contemporary, transparent school building with a variety of open spaces.

Details

State

In Progress

Net Usable Floor Area

5.220 m²

Building Costs

7 Mio. €

Awards

1. Preis

»This architectural specimen between late Secession, Art Déco, and Expressionism obviously enjoyed an in-house appreciation at any early point and has also, despite necessary interventions to meet the needs of its time, been fondly preserved to this day.«

Friedrich Achleitner in “Österreichische Architektur im 20. Jahrhundert,” vol. III/2

The former orthopaedic hospital in the 18th district is an architectural gem in the capital, albeit still rather unknown to many Viennese people. This characteristic building from the 1920s, however, with its long usage as a hospital, represents many challenges for its transformation into a contemporary school. In particular, the wing depth of just five metres approximately and the circulation spaces inside seem problematic at first glance. Instead of imposing a typical modern cluster school structure onto the historical substance, we unlock the unique potential of this charming architecture with a few strategic interventions.

From hospital to an open school

Independent orientation of the pupils and short distances within the building are central to an optimally functioning school. In order to ensure smooth circulation between the five storeys, we make use of the existing main staircase in the front wing and insert a new generous staircase in the back part of the building. In the layout the spacious staircases are offset diagonally and form two vertical cores. We open the poorly-lit central corridors, typical for this era, with glazed doors and niches in the inner walls. Scattered recess zones complement this lively artery on all levels; the existing balconies and terraces enhance this flexible free space all the more.

»Upon closer look, one quickly discovers the special charm and potential of the building.«

Robert Diem, Franz&Sue partner

In a class of its own

To create space for bigger classrooms and common zones, it is necessary to remove some of the non-loadbearing inner walls. The wardrobe areas are integrated into the home classrooms, enabling flexible teaching rooms measuring 70 to 80 m2. The pupils’ lockers divide the space into a larger area for classic lessons and a smaller self-learning zone. The flaw of the narrow wing depths transforms into an attractive learning landscape.

»We cite the historic tilework of the existing staircase with a new ornamental tile pattern in the circulation areas and break rooms. The elegant atmosphere is enhanced with soft furniture and parquet floors in the classrooms.«

Suvi Repo, project leader of the competition team

Green as far as the eye can see

One of the strongest features of this building is its surroundings – embedded in a park landscape from fairy tales, ideal for playing children, teachers on walks, and dreamy views. We intensify this relationship to the green space by activating all balconies and loggias on the east side; the sunny zone with loggias to the south is preserved. The outdoor terrain is lowered by about a metre to facilitate access to the outside on ground level. The garden floor with the cafeteria, a common zone, and a library leads to an arcade court with seating steps, where one can take a rest or stroll right out into the garden.

Floor plan 1st floor

Floor plan 3rd floor

Site plan

Index/Count
Type Of Comission

EU-weit offenes Verhandlungsverfahren

Gross Floor Area

6.385 m²

Location

Wien, Österreich

State

In Progress

Building Costs

7 Mio. €

Design

2021

Net Usable Floor Area

5.220 m²

Team

Corinna Toell (PV), Johannes Alge (PL), Julia Aigner, Daniel Löschenbrand, Maximilian Ebner, Natali Stefanova

Awards

1. Preis

Structural Engineer

Petz

Building Physics

Bauklimatik

Building Services

Bauklimatik, Hross & Partner

Fire Safety Planning

Hoyer Brandschutz