Skip to main content

School colours

Renovation of the secondary academic school in Bruck an der Leitha, Lower Austria

Direct commission

[EN] Gymnasium Bruck an der Leitha

The secondary academic school in Bruck an der Leitha was showing clear signs of age: the old windows were defective, the heating did not work properly, and the entire complex looked grey and run-down. In short: the school was in urgent need of an upgrade.

We wanted to add some colour to everyday school life!

 

[EN] Gymnasium Bruck an der Leitha
[EN] Gymnasium Bruck an der Leitha

An ensemble of individuals

We designed a small extension to house the creative classes, reorganised the entrances and the schoolyards, and designed the outdoor space using bench seats, play areas and plenty of greenery.
 

We decided on green and yellow, warm colours found in nature.

 

In our colour concept each building was given its own palette. Where two buildings ‘meet’ the shades of one are mingled with those of the other in order to clearly identify the individual buildings as independent elements, while at the same time giving the ensemble a common identity.

To achieve this aim, we used 50x50cm aluminium panels for the facades to allow the colours to be graduated in a way that conveys a softer overall impression.

[EN] Gymnasium Bruck an der Leitha
[EN] Gymnasium Bruck an der Leitha
[EN] Gymnasium Bruck an der Leitha

Continuing the game

Shortly before completing the thermal upgrade we were also commissioned to adapt the sports halls. There, quite literally, we continued to play with our colour concept: each of the three sports halls was given a different colour: yellow, blue, green. This simplifies communication between students and teachers and establishes identification with the place.

Today we have P.E. in green!

 

We used sports field markings to break up the corridors that lead to the changing rooms. While making their way to sports class the kids are already part of the game.

We are particularly proud of the fact that in the end the school even incorporated our colour concept in the design of its logo.

[EN] Gymnasium Bruck an der Leitha

Details

Type of commission

Direktvergabe

Scope of commission

Generalplaner

Client

Bundesimmobiliengesellschaft m.b.H.

Location

Bruck an der Leitha, Niederösterreich

Design

2014–2016

Construction

2015–2016

Status

Realisiert

Net usable floor area

12.150 m²

Gross floor area

13.110 m²

Building costs

7,8 Mio. €

Team

Lucie Vencelidesová (PL), Karina Zingl, Friederike Dammaß, Bernd Stuffer

Cooperation

Structural engineer

petz zt-gmbh

Building physics

Schöberl & Pöll GmbH

Building services

ees energy environment solutions GmbH, Die Haustechniker TB GmbH, BPS Engineering

Fire safety planning

FSE Ruhrhofer & Schweitzer GmbH

Site supervision

projektbau

Photography

Andreas Buchberger