Skip to main content

All Together Now!

Development of the Berresgasse planning area into a new city quarter, Vienna

Property developer competition for EGW, family housing, 1st prize together with GOYA

[EN] Franz&Sue Wohnbau Grete-Zimmer-Gasse

Vienna is growing rapidly, and it will be experiencing the addition of several newly built areas over the next several years that depart somewhat from the traditional functional division between residential, commercial, and industrial zones. Individually tailored concepts for needs that differ from those of the past – it’s according to this principle that we’ve joined forces with GOYA to plan a new urban quarter along Berresgasse in Vienna’s 22nd district.

[EN] Franz&Sue Wohnbau Grete-Zimmer-Gasse

City, Country, Fluid Transitions

This planning area features heterogeneous surroundings, a fact that the type of urbanism we’re employing here takes into account. This new quarter will form an interface between the more rural area to the north, with its single-family homes, and the more densely built-up urban structure to the south. Moreover, this residential area is designed to accomplish an east-to-west transition from the planned public center of the Berresgasse Educational Campus to the bathing areas and other recreational facilities at Hirschstetten Pond.

We don’t just reside just within the walls of our own dwellings. The surrounding environment also plays a crucial role in one’s quality of life both at home and overall.

 

We distribute our three buildings here in such a way that each side of the group features a quiet and protected residential courtyard. All ways lead to a central building, which can be walked through on its ground floor and is surrounded by areas for recreation and relaxation. What’s more, the buildings’ differing heights and orientations communicate in different ways with the surrounding neighborhood.

Floor plan, ground floor

The New Neighborhood Mix

The entire Berresgasse development area is designed to feature a lively and mixed ground-floor zone. This will not only strengthen neighborhood social ties but also give rise to various offerings for this new quarter and its urban surroundings. The heart of it all is the “Grätzlzentrum” [Neighborhood Center], with public use areas on the ground floor including a large common room. Openness and permeability here will allow this common center to act as a multifunctional meeting point and pass-through location.

A new urban quarter that can be just as colorful and diverse as its future residents and users.

 

On the ground floors of the other buildings, we’re creating spaces for living and working that will satisfy the residents’ various needs – from row homes for small families to spaces for restaurants and cafés and on to offices and a club for pensioners. Our idea of contemporary work-life mixtures is also being realized with elevated maisonettes featuring street-side commercial display windows and spaces for private life on their upper floors. And in all of these buildings, were also planning flexibly usable social spaces.

A Key to the Future

Social and economic sustainability begins with how things are planned. For these buildings’ construction, we’re employing prefab façade and outdoor elements that can be assembled on location in a precise way without scaffolding. We’ve built up considerable expertise in this cost- and time-efficient method, which doesn’t detract from the architecture itself. What’s more, the differing designs of these residential buildings’ balcony boxes and frames lend them individual accents while affording their residents additional private open-air spaces.


Floor plan, standard upper-floor layout

Section

Site plan

Details

Type of commission

Bauträgerwettbewerb

Scope of commission

Planung gemeinsam mit GOYA

Awards

Wettbewerbsgewinn

Client

EGW Heimstätte Gesellschaft m.b.H.
familienwohnbau gemeinnützige Bau- und Siedlungsgesellschaft m.b.H.

Location

Wien

Design

2019

Status

In Bearbeitung

Net usable floor area

18.341 m²

Gross floor area

32.590 m²

Team

Norbert Peller (PL), David Kovařík (PL), Kateřina Kunzová, Katarína Martoňáková

Cooperation

Landscape planning

EGKK Landschaftsarchitektur