Connect Four!

The New Vocational School Center, Konstanz, 1st Prize

Make four out of two! Two schools grow together into a new vocational school centre: four interconnected building volumes with a cafeteria, gymnasium, workshops, a media centre, and an archive. A communicative education campus that makes a sustainable contribution to the district.

Details

Client

Landkreis Konstanz

State

In Progress

Net Usable Floor Area

25.000m²

Building Costs

53 Mio. €

Awards

1. Preis

The south German city of Konstanz can look back on a proud tradition in commerce, in the trades, and as a place of training for technical and business professions. Petershausen, on the north side of town, is currently experiencing one of the district’s largest construction projects: here, two schools will grow together to form a new education center for 1,300 vocational school students and 160 teachers. In addition to classrooms and common spaces, the design includes a cafeteria, a gymnasium, workshops, and facilities for the district media centre and district archive. The new campus is organised into four interconnected structures, creating atmospheric open spaces in the neighbourhood on all sides.

»The ‘school of the future’ is more than just a place to learn; it embodies openness, communication, and preparation for an ever more complex and flexible working world.«

Zeno Danner, Konstanz District Chief Executive, in the competition announcement

Our Campus, Our Place

We’ve planned a slightly staggered arrangement of the business school and trade school’s two main buildings to form a forecourt fronting a central entrance area. The workshop building and gymnasium will go behind them, forming a buffer to the adjacent residential and industrial zones. At the ensemble’s core will be a protected green schoolyard that will radiate out into the public space through gaps between the buildings as well as transparent walls. The new Vocational School Center and the comprehensive school across the street will form a high-quality educational campus that will self-confidently set the tone in this neighborhood.

 

Existing structures and construction phases 1 through 3

Light and Airiness

In the design of the vocational school centre’s exterior and interior, the independent functions of the two schools are distinct yet still speak a common language. Robust materials such as wood and exposed concrete refer to traditional craftsmanship. Room-height windows and skylights provide ample sunlight and attain an airiness on all levels. Open atriums enhance the quality of the spaces within. The spacious, partially glazed ground floor with its foyer, cafeteria, and library serves as a nexus between the forecourt, interior, and schoolyard.

»The upper levels, featuring a gridlike façade with tall wooden elements, lend the school and unmistakable character. The materiality and depth of detail reflect the craftsmanship taught at the Konstanz Vocational School Center.«

Standard upper level floor plan

Site plan

Index/Count
Type Of Comission

nicht offener Wettbewerb

Client

Landkreis Konstanz

Gross Floor Area

28.100m²

Location

Konstanz, Deutschland

State

In Progress

Building Costs

53 Mio. €

Net Usable Floor Area

25.000m²

Team

Barbara Hohensinn (PL), Leire Azkarate (PL), Claude Probst, Kübra Inal, Enya Beyer, David Kovarik, Barbara Weber, Felix Zanger, Romina Priesner

Awards

1. Preis