Evangelical Church Campus Nuremberg

Bavaria

Invitation-only competition, winner

Instead of simply demolishing an old concrete block from the 1970s in the heart of the city, we gut the old high-rise and transform it resource-friendly into a communicative campus – a testimony to a lasting responsibility for the environment and the urban fabric, very true to the spirit of the client.

Details

Client

Evangelisch Lutherische Kirche in Bayern

State

In Progress

Building Costs

60 Mio. €

Awards

Auftrag

A decision that made headlines: the former Nuremberg postal headquarters – a.k.a. Betonburg (“Concrete Castle”) – is to become a campus of the Protestant churches in Bavaria. As opposed to simply demolishing the hermetic office building along the old city wall, the Evangelical Church launched an architectural competition for a resource-friendly reuse of the existing substance. An attractive, future-oriented project should enhance its image, achieve presence in Nuremburg, and guarantee accessibility for all. The church was in search of an expression of faith and respect for creation beyond the boundaries its own congregations – in the form of a sustainable, responsible stance towards the city and its inhabitants.

»Clear and open, eye-catching, inviting and transparent for urban society.«

The Evangelical Church on the design by Franz&Sue

A Smile Towards the City

Our design employs tiny interventions to a significant effect. The existing substance with its broad podium and high-rise section will be preserved, with the gentle addition of a new story here and there. The new face of the Evangelical Church and its educational facilities opens in a friendly way on the Nuremberg city center with tall, glassed-in spaces and wooden façade elements.

»From an urban development standpoint, this is a natural-seeming interpretation that honors the pre-existing 1970s complex while giving it a new, modern face.«

From the competition jury’s comments

Floor plan ground floor

Site plan

Index/Count
Type Of Comission

geladener Wettbewerb

Client

Evangelisch Lutherische Kirche in Bayern

Gross Floor Area

48.600 m²

Location

Nürnberg, Deutschland

State

In Progress

Building Costs

60 Mio. €

Team

Martino Libisch (PL), Barbara Hohensinn, Johannes Tiefenthaler, Julia Sonnleitner, Magdalena Brodka, Gregor Ribarich, Norbert Peller, Cuong Tran-Viet, Darija Malesevic, Silvia Mládenková, Kübra Inal

Awards

Auftrag

Landscape Planning

EGKK Landschaftsarchitektur